כל מה שצריך לדעת על בנקאות בישראל
מערכת הבנקאות בישראל יכולה להיראות מסובכת ומבלבלת. אפילו ישראלים רבים לא לגמרי מבינים את זה הרבה מהזמן. עבור סטודנטים ישראלים, זה יכול להיראות מביך לחלוטין. מאמר זה ינסה לספק לך את הפרטים הבסיסיים על מה שאתה צריך לדעת כדי להבין את מערכת הבנקאות בישראל.
איך עובדים בנקים?
הבנת מערכת הבנקאות הישראלית
תפקידם העיקרי של הבנקאות בישראל הוא להלוות כסף של בעלי חשבונות לאנשים אחרים, שישתמשו בכסף הזה כדי לקנות בתים, עסקים או לשלוח את ילדיהם ללימודים. כאשר אתה מפקיד את הכסף שלך בבנק, הכסף הזה נכנס למאגר גדול של כסף, וסכום הכסף שהפקדת זוכה לחשבונך.
בדקו זכאות להלוואה: הלוואה דיגיטלית.
כסף מופחת מחשבונך כאשר אתה כותב צ'קים או מבצע משיכות. כסף נוסף לחשבונך גם כאשר אתה צובר ריבית. בנקים יוצרים כסף במשק על ידי מתן הלוואות.
בנק ישראל קובע דרישה לבנקים הקובעת את כמות הכסף שהבנקים רשאים להלוות. זה מוסבר בצורה הטובה ביותר באמצעות דוגמה. אם בנק מקבל פיקדון של 100 שקל, ודרישת הרזרבה שנקבעה על ידי הבנק ישראל היא 10%, הבנק רשאי להלוות 90 שקל מהפיקדון הזה.
ה-90 שקל האלה חוזרים לכלכלה, ובסופו של דבר מופקדים בבנק אחר, אשר לאחר מכן מסוגל להלוות 81 שקל מתוך ה-90 שקל, וכן הלאה וכן הלאה. כך בנקים יוצרים כסף.
סוגי בנקים
ישנם מספר סוגים שונים של מוסדות בנקאיים, ולמרות שבתחילה, כולם היו מאוד שונים, כיום הם פחות או יותר זהים
1. בנקים מסחריים:
בנקים מסחריים הוקמו בתחילה כדי לספק שירותים לעסקים. לא תמצאו יותר בנקים מסחריים רבים, שכן רובם נקנו על ידי בנקים גדולים יותר. כמו כן, כסטודנט, לא סביר שתשתמש בסוגים אלה של בנקים, מכיוון שההתמקדות שלהם היא בעסקים.
2. קופות חיסכון:
קופות חיסכון נועדו לספק מקום לעובדים בעלי הכנסה נמוכה לחסוך את כספם. הם בדרך כלל מציעים ריביות גבוהות יותר מאשר בנקים מסחריים, אבל הם לא מציעים כל כך הרבה שירותים. בשנים האחרונות, קופות חיסכון הפכו יותר כמו בנקים מסחריים ומציעים רבים מאותם שירותים.
3. חיסכון והלוואות:
הוקמו אגודות חיסכון והלוואות ובנקים שיתופיים כדי לאפשר לעובדים בעלי הכנסה נמוכה לקנות בתים. הם הציעו חשבונות חיסכון וגם העניקו הלוואות לרכישת דירה. בשנות ה-80, רבים מהמוסדות הללו הפכו לחדלות פירעון ונאלצו להיחלץ על ידי הממשלה.
4. איגודי אשראי:
איגודי אשראי הוקמו על ידי אנשים שחלקו קשר משותף (כגון עבודה באותו מקום או חיים באותה קהילה) כדי לספק הלוואות חירום לאנשים שלא יכלו להרשות לעצמם לקבל הלוואות ממלווים מסורתיים.
כיום, אין הרבה הבדל בין סוגי הבנקים זה מזה. עם זאת, כשאתה בוחר בנק לעצמך, עדיין תרצה לחקור את השירותים שהם מציעים.
הבנת מערכת בנק ישראל והבנקאות בישראל
מערכת הבנקאות בישראל היא מערכת הבנקאות המרכזית של ישראל. הוא נוצר בשנת 1954 בתגובה לסדרה של פאניקות פיננסיות, ומטרותיו הן שמירה על יציבות המחירים.
במילים פשוטות, מערכת הבנק ישראל אחראית על אספקת הכסף של המדינה. משרד האוצר מדפיסים כסף ומנפיקים מטבעות, והם גם קובעים את דרישות הרזרבה לבנקים. בנק ישראל קובע את שיעורי הריבית ומאשרת שינויים במערכת הבנקאית. בנק ישראל קובע את המדיניות במערכות הבנקאות בישראל.
כסטודנט בינלאומי, עליך להיות מודע למערכת בנק ישראל, מכיוון שיש לה השפעה ישירה על כלכלת מדינת הולדתך.
מה זה הבנק המרכזי (בנקאות בישראל)?
הבנק המרכזי הוא המוסד העיקרי האחראי להסדרת המערכת המוניטרית של מדינה. היא אחראית להנפקת מטבעות, לשלוט בשיעורי הריבית ולפעול כמלווה של מוצא אחרון. הבנקים המרכזיים ממלאים גם תפקיד מפתח ביציבות הפיננסית ולעתים קרובות הם אחראים ליישום המדיניות הכלכלית.
ריבית
ריבית היא חיוב על שימוש בכסף שאול. הבנקים מרוויחים כסף על ידי גביית ריבית על ההלוואות שהם נותנים. הם יכולים לעשות זאת מכיוון שהריבית שהם גובים על הלוואות גבוהה מהריבית שהם מפקידים לחשבונות הלקוחות שלהם. הריבית הספציפית של הבנק תלויה במספר משתנים, כולל מספר האנשים שרוצים ללוות וכמות הכסף שהבנק צריך להלוות.
סכום זה תלוי גם בדרישת הרזרבה שנקבעה על ידי בנק ישראל. היא עשויה להיות מושפעת גם מהריבית של הקרן, הריבית שהבנקים גובים זה מזה עבור הלוואות לטווח קצר כדי לעמוד בדרישות הרזרבה שלהם. הלוואת כסף היא מסוכנת עבור הבנק, ולכן הבנקים גובים ריביות גבוהות יותר עבור הלוואות מסוכנות יותר.
סוגי חשבונות
ישנם מספר סוגים שונים של חשבונות בנק. השניים הנפוצים ביותר הם חשבונות עו"ש וחשבונות חיסכון.
1. חשבונות עו"ש:
חשבונות עו"ש הם כנראה מה שאתה תצטרך. הם מאפשרים לך להפקיד ולמשוך כסף בתדירות גבוהה. כאשר אתה פותח חשבון עובר ושב, אתה מקבל בדרך כלל פנקס צ'קים וכרטיס בנק, שבו אתה יכול להשתמש כדי לבצע רכישות ולשלם חשבונות. לעתים קרובות לחשבונות אלה יש יתרות חודשיות מינימליות ודמי שירות, והן משתנות בהתאם לסוג החשבון שיש לך.
2. חשבונות חיסכון:
חשבונות חיסכון מיועדים להפקדות לטווח ארוך לצורך קבלת ריבית. שיעורי הריבית, יתרות המינימום ודמי השירות עבור חשבונות חיסכון משתנים מבנק לבנק ותלויים גם בסכום הכסף המופקד.
כיצד ליצור חשבון בנק?
יש כמה דברים שאתה צריך לפני שאתה יכול לפתוח חשבון בנק:
- תעודת זהות.
- הוכחת מגורים.
- תלושי עבודה 3 חודשים אחרונים.
1. בחר בנק:
הדבר הראשון שאתה צריך לעשות הוא לבחור בנק. ישנם בנקים רבים בישראל, ולכל אחד יש את היתרונות והחסרונות שלו. בצע את המחקר שלך והחליט איזה בנק הוא הטוב ביותר עבורך. כמה דברים שאולי כדאי לקחת בחשבון הם העמלות, הריביות והשירותים שהבנק מציע.
קראו עוד על: הלוואות קטנות.
2. אספו את המסמכים שלכם
לאחר שבחרתם בנק, עליכם לאסוף את המסמכים שלכם. תעודה מזהה, הוכחת מגורים. ודא שכל המסמכים שלך מעודכנים ותקפים.
3. גשו לבנק
ברגע שיש לך את כל המסמכים שלך, לך לבנק ונפגש עם בנקאי. הוא או היא יעזרו לך למלא כמה ניירת ולפתוח את חשבונך. הקפד לשאול כל שאלה שיש לך לגבי החשבון.
4. צור את חשבון הבנק שלך:
לאחר פתיחת חשבונך, הבנקאי ימסור לך את כרטיס הבנק ופנקס הצ'קים שלך. הוא או היא גם יסבירו כיצד להשתמש בחשבון שלך. הקפד לקרוא את כל המידע בעיון כדי שתבין איך החשבון שלך עובד.
5. התחל להשתמש בחשבון שלך:
עכשיו כשיש לך חשבון בנק, הגיע הזמן להתחיל להשתמש בו! הפקד כסף לחשבונך והשתמש בכרטיס החיוב או בצ'ק כדי לשלם עבור דברים. התחל לחסוך לעתיד שלך ונצל את היתרונות הרבים שיש לחשבון עו"ש להציע.
עברו לדף הבית: הלוואות מידייות.